De manier van opbaren is heel persoonlijk en streekgebonden. Om u een beeld te geven wat de verschillende mogelijheden zijn, hebben wij een overzicht gemaakt. Wilt u een toelichting hierop? bel of mail ons gerust.

Open opbaring

We spreken van een open opbaring als het deksel geheel van de kist af is. Deze mogelijheid is er voor zowel een vlakke kist, als bij een kap/kroonkist. Een open opbaring is alleen mogelijk als de ruimte waar de opbaring plaatsvind koel is,[plaatsen van airco door Begrafenisverzorging]en insecten niet of nauwelijks binnen kunnen komen.

voordelen: geen afstandelijk gevoel tot de overledene, aanraken van overledene mogelijk.

nadelen: Bij warm/ broeierig weer is een airco nodig, insecten dienen geweerd te worden, geurverspreiding in de opbaarruimte kan sneller waargenomen worden.

Open opbaring met glasplaat. [ zie foto boven]

Vind u een open opbaring te confronterend, dan kunt u ervoor kiezen om de kist af te sluiten met een glasplaat. U kunt uw geliefde wel geheel zien, maar ervaart toch een bepaalde afstand waar u zich dan wellicht gemakkelijker bij voelt. Deze mogelijkheid is er alleen als u voor een vlakke kist kiest.

voordelen: minder confronterend, minder snel kans op geurverspreiding in de opbaarruimte.

nadelen: aanraken is minder eenvoudig.

Opbaring bij kroon/kapkist.

Heeft u voor een kroon/kapkist gekozen en wilt u geen open opbaring, dan is het mogelijk om het bovenste gedeelte van het deksel af te sluiten met een kleinere glasplaat. Het hoofd en de handen van de overledene zijn dan zichtbaar.

voordelen: minder confronterend, minder kans op geurverspreiding.

nadelen: Afstandelijker, beperkt deel van de overledene is zichtbaar, kan als eng ervaren worden door met name kinderen.

Plaats van opbaring.

De opbaring gebeurd vaak thuis. Middels onze kistkoeling en mobiele airco’s is het mogelijk om iemand thuis op te baren. Het voordeel hiervan is dat u op elk gewenst moment bij uw overledene kunt kijken en bezoek in uw eigen omgeving kunt ontvangen. Op deze manier kunt u in uw eigen vertrouwde plaats  afscheid nemen van de overledene.

Mocht uw woning niet geschikt zijn voor thuisopbaring, dan kunnen wij een mobiele aula plaatsen bij uw woning zodat u uw geliefde niet weg hoeft te brengen naar een mortuarium of afscheidshuis. U kunt dan op elk gewenst moment afscheid nemen en blijft in uw eigen vertrouwde omgeving.

Als beide hierboven genoemde opties niet mogelijk zijn, dan moet er uitgeweken worden naar een rouwcentrum, afscheidshuis of mortuarium bij u in de buurt. Wij helpen u daarbij om een passend centrum te vinden , en met de verzorging en de opbaring aldaar. Ook daar is het mogelijk om op elk moment van de dag bij uw dierbare te kijken.

Wij  bespreken uw wensen en geven u daar een passend advies in.